woensdag 1 augustus 2012

Universiteit = kapitalisme + USSR

Er is in dit land, volgens bijna alle politieke campagnes van dit momen een 'prachtland', een universiteit die een bedrijf inhuurt om te onderzoeken of de klanten tevreden zijn:

''Om uw mening in kaart te brengen is er een vragenlijst opgesteld. Wij verzoeken u de vragen te in te vullen. Aan de hand van dit onderzoek kan het Facilitair Bedrijf bepalen wat op dit moment de klanttevredenheid is. De uitkomsten van dit jaarlijkse onderzoek dienen als leidraad voor de contractafspraken met Sodexo Education. 

Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Wij verzoeken u bij het beantwoorden van de vragen uit te gaan van uw eigen mening en situatie. Onder de deelnemers worden 20 lunchbonnen ter waarde van € 40,= verloot.'' (E-mail, ontvangen door een wetenschappelijk medewerker.)

Voor het geval u het niet door heeft, de klanten in kwestie zijn dus de studenten, docenten en wetenschappers. De studenten worden als klanten gezien, omdat zij onderwijs afnemen. De docenten zijn natuurlijk geen onderwijsklanten,  maar zij worden binnen de universiteit wel gezien als klanten van een aantal andere diensten van de universiteit.

Een ander aspect dat de universiteiten zulke nare werkgevers maakt is dat de wetenschappers en docenten worden onderworpen aan allerlei bureaucratische mechanismen. Wetenschappers moeten een aan artikelen per jaar publiceren, terwijl er niet wordt gekeken of deze stukken ook werkelijk iets bijdragen aan de wetenschap. Docenten moeten er voor zorgen dat studenten allemaal zo snel mogelijk afstuderen, ook hier is er geen aandacht voor het werkelijke niveau wat deze studenten dan bereiken. Er wordt alleen maar kwantitatief en bureaucratisch gedacht.

 Er was ooit een tijd waarin de univerisiteit een gemeenschap was waarin de studenten en docenten gezamelijk zochten naar het Ware, het Goede en het Schone. Maar nu is hier een weerzinwekkend mengsel van kapitalisme en USSR bureaucratie(het slechtste van twee werelden) voor in de plaats gekomen.

Ludwig Kamphausen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten