dinsdag 9 oktober 2012

Vijftig Tinten PVDA

Elsevier.nl, zaterdag 06/10/2012:
"GroenLinks moet een fundamentele discussie over de partij beginnen en bij voorbaat niets uitsluiten. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder van GroenLinks in Amsterdam, zaterdag op de partijraad in Utrecht.'We moeten praten over wie we zijn, wat zijn onze idealen en hoe geven wij die vorm,' aldus Van Poelgeest. Hij opperde dat er misschien wel moet worden nagedacht over een andere naam of samenwerking met een andere partij. 'We moeten niets uitsluiten.' Eerder deze week pleitten onder anderen oud-Kamerlid Ineke van Gent en voormalig europarlementariër Joost Lagendijk al voor een dergelijke discussie. Zelfs op het opheffen van de partij moet volgens Van Gent 'geen taboe' rusten" (lees hier)
"Sinds vrijdag het vertrek van partijleider Jolande Sap bekend werd, hebben honderden leden van GroenLinks laten weten het lidmaatschap op te willen zeggen of dat serieus overwegen."(lees hier)
Europa, de euro, het Midden-Oosten, het Israëlische Palestijnse conflict, het milieu, de VN, de Kunduz-missie, de multiculturele samenleving, het lente-akkoord, ontwikkelingshulp, het arrogante moralisme, de politiek van goede bedoelingen, het slachtofferschapscultus. Inhoudelijk ben ik heel vaak volstrekt oneens met de politieke stellingname van GroenLinks. En toch ben ik bepaald niet blij met de dreigende ondergang van die partij.

GroenLinks is de enige echte progressieve partij van Nederland. De ondergang van GroenLinks zou wellicht ook iets te maken hebben met het progressieve gedachtegoed, met de ervaren relevantie en tanende aantrekkingskracht van dat gedachtegoed. Maar de houdbaarheidsdatum van dat gedachtegoed is zeker niet verstreken. Onderwerpen zoals Europa, het milieu, immigratie en integratie en de positie van homoseksuelen staan nog stevig op de maatschappelijke en politieke agenda en in het debat over deze (en vele andere) onderwerpen laat GroenLinks een helder politiek geluid horen, dat niet gemist mag worden.

GroenLinks staat voor progressieve ideeën die in de Nederlandse samenleving nog altijd sterk leven en daarom vertegenwoordigd moeten worden. Het gedachtegoed van die partij heeft ook een kritisch potentieel waarmee de vooronderstellingen van de politieke status quo op een intelligente en pakkende wijze bevraagd kunnen worden en nieuwe alternatieven bedacht worden. GroenLinks kan belangrijk zijn voor de vitaliteit van de Nederlandse politiek.

De ondergang van GroenLinks is niet de ondergang van het progressieve gedachtegoed, maar van de politieke partij en personen die dat gedachtegoed moeten vertegenwoordigen en uitdragen. De ondergang van die partij heeft in sterke mate te maken met het verlaten of in ieder geval verwaarlozen van haar oorspronkelijke progressieve gedachtegoed ten gunste van het politieke midden. De steun aan de Kunduz-missie en het lente-akkoord zijn twee duidelijke voorbeelden hiervan. GroenLinks wilde de afgelopen jaren vooral meedoen met de grote jongens, regeringsverantwoordelijkheid dragen zoals het in het politieke jargon heet, in plaats van het eigen authentieke en belangrijke politieke geluid te laten horen.

Hoezeer ik tegen het gedachtegoed van GroenLinks ook ben, ik vrees dat de Nederlandse politiek een markante partij dreigt te verliezen. Onze traditionele politieke partijen gaan weer iets dichter bij elkaar op een ideologisch kluitje zitten. Nederland als het land van vijftig tinten PVDA. Niets ten nadele van de PVDA, maar wie zich druk maakt om de eerlijke politieke vertegenwoordiging van de ideeën die in onze samenleving leven en de geestelijke vitaliteit van de Nederlandse politiek, ziet hier zeker niet op te wachten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten