vrijdag 25 januari 2013

Praten En Niets Zeggen

Onze politici over de (nogal dubbelzinnige) toespraak van de Britse premier Cameron:
"VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet niets in een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. De Britse premier David Cameron kondigde woensdag in een toespraak een referendum aan over Britse deelname aan de EU. (lees hier)  
"Minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ziet niets in een referendum over de Europese Unie. Een 'onzinnige' volksstemming over uittreding draagt volgens de minister niet bij aan de hervorming van de Europese Unie." (lees hier)
"De premier juicht het debat toe dat Cameron op gang probeert te krijgen over het functioneren van de EU. 'Dat debat is goed. Wat niet goed zou zijn, is als de uitkomst van dat debat is dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU vertrekt,' zei Rutte. [...] De premier wil, zoals minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eerder al aangaf, de EU van binnenuit en niet van buiten hervormen." (lees hier)
'Aan dit soort chantage werken wij niet mee,' zei Samsom woensdagavond in Nieuwsuur. 'Europa is nooit een plan geweest van alles of niets. En met het mes op tafel werkt gewoon niet,' bekritiseerde Samsom de woorden van Cameron. (lees hier
"Pechtold ziet de aankondiging van van Cameron vooral als een poging om de EU onder druk te zetten bij onderhandelingen over de Britse eisen. Hij denkt dat deze ''chantage'' niet zal werken bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande." (lees hier
"CDA-leider Sybrand Buma noemt de uitspraken van Cameron vooral voor binnenlands gebruik. [...] Hij noemt het wel goed dat Cameron in Europa een discussie wil over wat Europa moet doen en welke bevoegdheden de landen zelf hebben.[...] 'Het CDA wil dat Europa sterk en daadkrachtig is op het gebied van economie en financiën, maar aan de landen laat wat ze zelf beter kunnen, zoals pensioenen, onderwijs, zorg en sociale zekerheid.'" (lees hier)
Valt het jullie ook zo op? Dat de reacties van onze politici op de toespraak van Cameron zo weinig inhoudelijk zijn. Uit de opmerkingen van Rutte, Zijlstra en Dijsselbloem valt er op te maken dat onze regeringspartijen geen enkel behoefte hebben aan een fundamenteel debat over Europa: ondanks alle mogelijke bezwaren tegen het Europese project, het enige wat volgens de PvdA en de eurosceptici van de VVD op de agenda staat zijn 'hervormingen', een codewoord voor meer Europa.

Ik wil niet zeggen dat het onderwerp referendum irrelevant of onbelangrijk is, maar we moeten ook niet te naïef zijn: deze secundaire discussie komt Rutte en zijn vrienden verdomd goed uit. In plaats van een eerlijke en inhoudelijke discussie over de voor-en nadelen van meer Europa te voeren, kunnen onze politici, met de behulp van de medeplichtige kwaliteitsmedia natuurlijk, zich lekker achter een discussie over de zin en onzin van een referendum schuilen. Dan hoeven ze ten minstens niet te liegen over het democratische gehalte van de EU, of over de grote economische en politieke risico's van het project.

De lijn van Smasom, Pechtold (en deels Buma) is opvallend en veelzeggend. Twijfels over Europa kunnen kennelijk geen uitdrukking zijn van serieuze en goede argumenten. Deze wijze mannen kunnen zich kennelijk niet voorstellen dat de Britten misschien een beetje bezorgd zouden kunnen zijn over hun politieke vrijheid en zelfbeschikking, om zomaar iets lullig te noemen. Wie twijfels over Europa heeft moet wel een hele stoute man/vrouw zijn: een egoïstische chanteur en een manipulator .

Buma van het CDA (en ook de CU) is wel blij met de inbreng van Cameron, met het feit dat hij het debat over Europa heeft opengebroken. Maar Buma's debat over Europa komt inhoudelijk niet buiten de smalle marges van van het vage en incoherente pro-Europese consensus. Kan Europa wel sterk en daadkrachtig zijn op het gebied van economie en financiën, zonder ook politiek heel sterk te zijn? En als Europa zo sterk en daadkrachtig zou zijn, politiek en economisch, wat zou dan nog werkelijk van de lidstaten overblijven? In relatie tot Buma's positie zijn dit fundamentele vragen die nodig gesteld moeten worden, maar kennelijk zijn dit ketterse vragen.

Praten en niets zeggen is blijkbaar de manier voor onze pro-Europese politici om een "debat" over Europa te voeren. Dat is op zichzelf wel veelzeggend.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten