De EU heeft een interessant natuurbeleid. Het concept van (levende) natuur dat er gebruikt wordt is namelijk intern inconsistent. Enerzijds wil men authentieke, echt wilde natuur, maar anderzijds wil men dat de natuur wel aan het bestemmingsplan voldoet. Natuur moet wel beheersbaar zijn. Dit heeft soms vreemde gevolgen.
Neem bijvoorbeeld het natuurgebied Alde feanen. Op een website over dit gebied staat de volgende passage:
‘ De herinrichting Alde Feanen is op dit moment volop in gang met het inrichten van het gebied ten noorden van Earnewâld. Hierbij gaat het deels om verbetering van de bestaande natuurterreinen, maar de oppervlakte natuur wordt ook verder uitgebreid.’ (Bron: http://www.np-aldefeanen.nl/documents/beheer/herinrichting.xml?lang=nl 23—03-2012)
Laten we eens kijken wat er nu staat: Het gaat hier om een natuurgebied dat opnieuw moet worden ingericht.
Maar wat voor een conceptie van levende natuur zit hier achter? Hoe kan je nou iets dat wild moet zijn herinrichten? En wat wil het verbeteren van natuur eigenlijk zeggen? Klaarblijkelijk is de natuur zoals deze van nature is toch niet echt de bedoeling.
Maar het gaat nog verder. De herinrichting van Alde feanen bestaat uit twee modules. De eerste stap van de eerste module is:
‘De meest in het oog springende maatregel is de aanleg van nieuwe petgaten. Percelen grasland worden daarbij omgevormd naar moerasgebied waardoor de bestaande kwetsbare natuurgebieden beter beschermd worden. Ook het watersysteem in het gebied wordt sterk verbeterd. Hierdoor is het straks beter mogelijk om de natuurgebieden in droge perioden van voldoende water te voorzien.’(zelfde bron)
En de tweede stap van de eerste module is:‘Behalve natuurinrichting worden er ook veel recreatieve voorzieningen aangelegd. Wandelpaden worden opgeknapt en er worden nieuwe routes aangelegd. Midden in het gebied is een robuuste uitkijktoren gebouwd. Vanaf deze toren is er een mooi uitzicht over het omliggende natuurterrein.’ (Zelfde bron)
Een natuurgebied moet dus behalve uit geplande natuur ook nog uit een recreatief gedeelte bestaan.
De tweede module heeft vooral betrekking op een ander, vlak bij gelegen, stuk natuur. Ook hier worden soortgelijke maatregelen genomen:
‘ De werkzaamheden hebben vooral betrekking op een verbetering van het watersysteem. Hierdoor kunnen de bestaande kwetsbare natuurgebieden beter beschermd worden. Aan de randen van het gebied worden op graslandpercelen petgatstructuren aangelegd. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in het gebied ten westen van de Bolderen. Met deze inrichting wordt er een bufferzone aangebracht rondom de bestaande kwetsbare natuurgebieden. Die natuurgebieden bestaan bijvoorbeeld uit hoogveenbos of veenmosrietland.’ (Bron: idem)
En ook hier is er sprake van een indeling van natuur in geplande natuur plus een recreatief gedeelte. Het recreatieve gedeelte komt er als volgt uit te zien:
‘Voor de recreatie wordt er door het gebied een kanoroute aangelegd. Deze kanoroute begint bij het dorp Earnewâld en eindigt in de visvijver aan de Feantersdyk bij de zandwinput. Verder worden de bestaande wandelpaden in het gebied opgeknapt en zullen er een aantal nieuwe routes worden aangelegd.’ (Bron: idem)
U zult inmiddels wel onder de indruk zijn van de wildheid en authenticiteit van dit stukje natuur.
Ludwig Kamphausen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten