vrijdag 2 maart 2012

De VN-waarnemers Zijn Al Onderweg

De baas van Nederland heeft gesproken:
"Van Rompuy: Nederland moet begrotingsregels naleven: landen als Nederland moeten zich houden aan de Europese regels voor begrotingen. Zij moeten op een geloofwaardige manier hun doelstellingen behouden, anders zullen de financiële markten dat afstraffen." (lees hier)
Voor wie niet weet, de heer Van Rompuy is de ongekozen "president" van de Europese Unie: 
"De Belg Herman Van Rompuy heeft donderdag een tweede termijn gekregen als voorzitter van de Europese Raad. Hij behoudt die functie tot december 2014.Van Rompuy werd donderdagavond op de Europese top in Brussel herbenoemd. [...] Hij zegt zichzelf te zien als de 'bewaker van vertrouwen'. Zijn eerste taak is de Europese economie. [...] Hij wijst erop dat een sterke economie essentieel is voor de Europese welvaartsstaten.Van Rompuy is sinds december 2009 de eerste voorzitter van de Europese Raad, door sommigen ook wel de 'president van de Europese Unie' genoemd. Toen hij aantrad, wist slechts 12 procent van de Europeanen wie hij was. Nog minder (5 procent) vond hem de ideale kandidaat." (lees hier)
Zoals het bericht heel keurig vermeldt, de heer Van Rompuy is niet door de Europese burgers gekozen voor deze functie, hij heeft die functie gekregen van zijn collegae in Brussel. Deze ongekozen president een zijn collegae in Brussel hebben inmiddels (mede door de Griekse crisis) meer te vertellen over het doen en laten van de (deels voormalige) Nederlandse staat dan onze eigen politici, die door ons Nederlanders wel gekozen zijn.
"Voor minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) is het geen optie dat Nederland zich niet houdt aan Europese regels voor begrotingen. Nederland moet en zal zich aan de regels houden. Dat is 'een absolute vereiste.' [...] De minister benadrukt dat het uiteindelijk aan de Europese Commissie is om te beoordelen of de regels zijn gehandhaafd. Er is volgens De Jager altijd enige ruimte om af te wijken, maar die zal erg beperkt zijn, verwacht de CDA-minister" (lees hier)
"Gidsland Nederland zit klem in Brussel. Hoezeer Europese politiek en binnenlandse politiek met elkaar verweven zijn, bleek op de eerste dag van de Europese lentetop.Dit keer geen spectaculaire besluiten over de redding van de euro en ‘allesomvattende’ oplossingen, maar een agenda met een breed palet aan onderwerpen - variërend van de toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Servië, tot de vraag hoe groei kan worden gestimuleerd en de toelating van Bulgarije en Roemenië tot Schengen." (lees hier
Het zal niet lang meer duren voor dat de VN een waarnemingsmissie naar Europa gaat sturen om het naleven van de democratische spelregels in Europa te monitoren en daarover te rapporteren. (De veteranen van de Arabische lente staan overigens te popelen om ook elders in de wereld democratie te brengen, misschien kunnen zij voor deze missie door de VN gerecruteerd worden). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten