zondag 3 maart 2013

Samsoms Soma

Elsevier.nl, dinsdag 26/02/2013:
"Wat er electoraal gezien ook in Italië ook mag gebeuren, het land zal hoe dan ook stevig moeten bezuinigen. Een moeilijke verkiezingsuitslag mag geen excuus zijn om de noodzakelijke maatregelen niet door te voeren [...] Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag tegen RTLZ. 'Wie het ook wordt, Italië moet zich gewoon aan de Europese afspraken houden,' zei de minister die rekent op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Italianen." (lees hier)
De woorden van minister Dijsselbloem vertaald: Tientallen miljoenen Italianen hebben in de verkiezingen van eind februari hun stem uitgebracht, maar dat stelt bijna niets voor. Deze zuurklinkende woorden van de lichtelijk gefrustreerde voorzitter van de Eurogroep, zijn helaas niet geheel onwaar. Het economische en financiële beleid van de eurolanden wordt in sterke mate door dwingende Europese wet-en regelgeving bepaald. Onze nationale regeringen, ongeacht hun politieke kleur, moeten die wetten en regels gewoon naleven. En wij Europeanen hebben formeel geen invloed op bestane wetten en regels, niet via het Europese parlement en niet via Europese instituties waarin wij door onze nationale regeringen vertegenwoordigd zijn.

In het licht van deze heldere illustratie van de feitelijke uitholling van de nationale democratieën in Europa klinkt Samsoms pleidooi voor een raadgevend referendum over Europa plotseling heel logisch:
"Inwoners van lidstaten van de Europese Unie moeten in een raadgevend referendum kunnen stemmen over een nieuwe verdragswijziging. EU-burgers krijgen zo het gevoel dat ze 'een keuze hebben'." (lees hier)
Samsom en co hebben zich gerealiseerd dat de doorzichtige en ongegeneerde afbraak van de nationale democratieën en het gebrek aan democratie in de EU inmiddels iets te veel weerstand oproepen om ze zoals voorheen te blijven negeren. Een recente opiniepeiling laat bijvoorbeeld zien dat maar liefst 64% van de Nederlandse bevolking een referendum over Europa zou willen en dat de steun voor zo'n referendum vooral uit anti-Europese hoek komt. En op de site BurgerforumEU.nl is een burgerinitiatief gestart dat dat onze regering oproept om 'de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU' te staken.

De oplossing van Samsom en co voor dat probleem is geniaal. Laten we een raadgevend referendum houden, zodat de EU-burgers het gevoel krijgen te ze iets te vertellen hebben. Niet dat EU-burgers werkelijk iets te vertellen moeten of kunnen hebben. Niet dat de structurele weeffouten van de EU, die de EU-burgers buitenspel zetten gecorrigeerd moeten of kunnen worden. Nee. Daar heeft Samsom het niet over. Het gaat alleen om het gevoel dat iemand in de EU naar de EU-burgers luistert.

Juist. Verkiezingen en referenda als een variant op Aldous Huxley's soma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten