dinsdag 12 maart 2013

'Alternatief Voor Nederland'?

De komende lente zou er in Duitsland een nieuwe anti-euro partij opgericht worden, 'Alternatief voor Duitsland'. Gewoonlijk worden anti-euro-partijen weggezet als populistisch en dus verwerpelijk, maar met deze Duitse variant wordt het wellicht wat lastiger: AvD kan rekenen op de steun en deelname van klinkende namen uit de Duitse academie, politiek en bedrijfsleven. De oprichters van AvD zijn van plan om deel te nemen aan de komende Duitse verkiezingen in de herfst van 2013. De inhoudelijke speerpunten van deze nieuwe partij zijn grofweg de volgende:
"[...] the group has a clear goal: "the dissolution of the euro in favor of national currencies or smaller currency unions." The party also demands an end to aid payments and the dismantling of the European Stability Mechanism bailout fund.
"Democracy is eroding," reads a statement on its website (German only). "The will of the people regarding (decisions relating to the euro) is never queried and is not represented in parliament. The government is depriving voters of a voice through disinformation, is pressuring constitutional organs, like parliament and the Constitutional Court, and is making far-reaching decisions in committees that have no democratic legitimacy." (lees hier)
In Nederland komt het euroscepticisme ook een beetje uit de taboesfeer. Politici durven de expansieve tendensen van de EU vaker in twijfel te trekken en met gedachten over een referendum te spelen. Hoewel het hier vooral om schijnbewegingen gaat, die tot doel hebben om het echte scepticisme dood te knuffelen, de discussie en de vragen over het nut en de noodzaak van de EU komen wel in het openbaar. Ook interessant is het burgerinitiatief burgerforumEU.nl dat afgelopen week de benodigde 40 duizend handtekeningen haalde. Maar met een raadgevend referendum over de EU of een kamerdebat over dit onderwerp komen we natuurlijk niet heel veel verder.

Het Nederlandse euroscepticisme heeft een permanente huisvesting nodig, maar het moet vooral het stadium van een tegenbeweging ontgroeien en met intelligente en duidelijke alternatieven komen voor de huidige bijna religieuze pro-Europese koers. Het valt nog te bezien hoever het AvD gaat komen, maar het is in ieder geval een begin en een poging om verder te komen. Wie weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten