dinsdag 5 maart 2013

Filosofie: Eenheid-veelheid

Hoe verhouden eenheid en veelheid van en binnen dingen zich tot elkaar?

Een ding is een aggregaat en daarom veel, omdat het uit een veelheid aan delen bestaat. Maar, als aggregaat is het ook een. Daarnaast is het ding, laat het een steen zijn, ook veel als een steen van vele stenen en een precies in dat het, net als de andere stenen, een steen is. Daarnaast heeft ieder ding ook weer als ding dezelfde strucuur van eenheid en veelheid en natuurlijk als zijnde. Als zijnde is het veel als een van de zijnden, maar een om het, net als de andere zijnden, een zijnde is. Daarnaast is het zijnde ook, in dit geval een aggregaat en daarmee veel (vanwege de delen) en een, vanwege de eenheid van aggregatie. Maar hoe verhouden deze vormen van eenheid en veelheid van het ding, de steen dus, zich ook weer als eenheid en veelheid? Is er nu sprake van een zijnde met vele vormen van veelheid en van eenheid? En vormen deze veelheden en eenheden zelf een veelheid of een eenheid?

De veelheid van de delen van eenaggregaat en de eenheid van het aggregaat-zijn en de veelheid van het ding als een steen onder vele stenen en de eenheid van de steen als een steen (waarmee de steen dus een is met andere stenen) lijkt de structuur te hebben dat de steen op het niveau van de delen veel, maar als steen een is. Maar diezelfde steen is als steen weer een van de vele stenen. En deze veelheid heeft weer een eenheid met andere stenen als steen als implicatie. Komen deze verschillende niveau’s toe aan hetzelfde ding, of zijn het verschillende zijnden?

En vormen de veelheden en eenheden waar het ding op betrokken is zelf een veelheid of een eenheid? Op een algemener niveau kunnen we de vraag stellen of er vele vormen van veelheid en eenheid bestaan. Als er vele vormen van veelheid bestaan, of verschillende vormen van verschil, dan lijkt er toch iets te zijn dat de soorten van veelheid gemeen hebben. Immers is de veelheid van een aantal stenen een andere veelheid dan de veelheid van stoelen. Maar als soorten veelheid verschillen, dan zijn ze als  totaal dus weer een veelheid. Maar dan komen ze er in overeen dat ze van elkaar verschillen.Is er dus een soort veelheid?
Verschillende soorten eenheid zijn een veelheid. Immers is de eenheid van een aggregaat een andere eenheid dan de eenheid van een collectief van dingen.  Er is dus een veelheid aan eenheden. Maar is er ook iets waarin deze eenheden een zijn? Bijvoorbeeld dat ze allemaal op een bepaald niveau de negatie van veelheid zijn?

Een hieronderliggend probleem is of veelheid en eenheid van zichzelf te prediceren zijn.

Ludwig kamphausen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten