woensdag 20 maart 2013

Pro-Europees Doof

In het vraagenuurtje in de Tweede Kamer werd gisteren de vraag gesteld of een heffing op spaartegoeden, zoals in Cyprus geprobeerd werd, ook in andere eurolanden verwacht kan worden. Dit is het antwoord dat Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, heeft gegeven:
"De heffing op Cypriotische spaartegoeden zal niet worden herhaald in andere eurolanden [...] Het zal niet gebeuren in andere landen omdat de bankensector daar niet zo onevenwichtig is, niet beladen met zo veel risico's en de overheid zich niet in zulk zwaar weer bevindt dat zij niet de eigen financiƫle sector kan redden'', zei Dijsselbloem dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer." (lees hier)
Dit antwoord is werkelijk brilliant: 'De heffing op Cypriotische spaartegoeden zal niet worden herhaald in andere eurolanden'. Klopt. Een heffing op Cypriotische spaartegoeden kan per dfinitie niet in andere eurolanden herhaald worden, maar een heffing op spaartegoeden wel. Vervolgens, onder het mom van 'eens maar nooit meer', zei Dijsselbloem precies het omgekeerde - namelijk: de EU gaat de spaartegoeden van  individuele eurozone-bewoners niet opeisen, zolang eurolanden financieel niet dreigen om te vallen. Hij impliceerde daarmee dat de EU wel degelijk bereid is dat trucje van een heffing op spaartegoeden te herhalen als dat nodig zou zijn.

Maar onze kamerleden hebben waarschijnlijk gehoord wat ze wilden horen, niet wat Dijsselbloem werkelijk zei. Ze zijn immers pro-Europees doof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten