zaterdag 25 februari 2012

Kan Een Nubiër Zijn Huid Veranderen, Of Een Panter Zijn Vlekken?

In een analysestuk in de Volkskrant van 10/02/2012 concludeert Rolf Bos het volgende:
"...het heeft er alle schijn van dat Hamas enkele van zijn militante veren afschudt. Netanyahu had dit kunnen opvatten als een hoopvolle teken. De premier koos maandag echter voor en pavlovreactie: van Hamas valt niets goeds te verwachten. Nooit en te nimmer. Netanyahu's achterban, waarvan een deel openlijk droomt van een Groot-Israël, een Joods land tussen zee en Jordaanrivier zonder Palestijnen, zal tevreden zijn. Palestijnen en gematigde Israëliërs - ja, die zijn er nog - hebben het nakijken."
Kort samengevat komt de argumentatie van de heer Bos hier op neer: (i) tijdens de recente onderhandelingen met de Hamas in Doha heeft "president" Abbas zijn steun uitgesproken voor de tweestatenoplossing en de voortzetting van vredesonderhandelingen met Israël. Hamas-chef Meshaal heeft daar geen punt van gemaakt. (ii) Geïnspireerd door de Arabische lente heeft de Hamas de weg van de gewapende terroristische strijd tegen Israël verlaten en predikt nu geweldloos verzet. (iii) In een kleine kring heeft Hamas-chef Meshaal aangegeven dat, wat hem betreft, het voortbestaan van Israël binnen de grenzen van 1967 bespreekbaar is. (iv) Formeel heeft Meshaal het bestaan van Israël nooit erkend. Hij heeft het gebruik van geweld tegen Israëlische burgers nooit afgezworen, laat staan afgekeurd. En hij heeft de verschillende akkoorden, die tussen Israël en de Palestijnen in de afgelopen jaren afgesloten zijn, nooit geaccepteerd. Maar hij heeft wel handen geschud met Abbas. (v) Mehsaal heeft zijn banden met Iran en Syrië verbroken. (vi) Meshaal heeft handen geschud met de gematigde Jordaanse koning Abdullah en heeft 'officiële' bezoeken gebracht aan gematigde staten zoals Turkije, Tunesië en Egypte.

Gezien het feit dat de Volkskrant een kwaliteitskrant is die zich ook gehouden weet aan de journalistieke code is er kennelijk iets vreemds gebeurt tussen het moment dat de redactie van de Volkskrant de inhoud van de krant van 10/02 heeft vastgesteld en het verschijnen daarvan. De redactie van de Volkskrant had de hierboven geciteerde conclusie van de heer Bos immers nooit willen goedkeuren, te meer omdat het hier om een analysestuk gaat en niet om zomaar een opiniestuk. Deze conclusie van de heer Bos volgt simpelweg niet uit de bovengenoemde argumenten, die argumenten zijn feitelijk onwaar of maar half waar, ze zijn geheel onkritisch ten opzichte van de woorden en daden van zowel Abbas als Meshaal en ze zijn bijna geheel losgezongen van belangrijke contextgegevens, die alternatieve verklaringen en nuanceringen van de door de heer Bos genoemde feiten en half-feiten mogelijk maken.

Om onze punt kracht bij te zetten, hier een aantal feiten en interessante contextgegevens, die de heer Bos gemakshalve achterwege heeft gelaten:
"Hamas’s no longer undisputed leader Khaled Mashaal is now in deep trouble. He’s having difficulty finding a new home after leaving Damascus, and during his travels across the Arab world, he’s meeting with growing opposition to his policies from within his own movement. This is the most serious rift ever within Hamas’s ranks. It has already turned into a bitter public controversy between Mashaal and his few loyalist lieutenants, versus his own Deputy Head of the Political Bureau, Dr. Musa Abu-Marzuq, and the top leaders in Gaza." (lees hier)
"Palestinian Prime Minister Ismail Haniya said gun is Palestine's only response to the Zionist regime. Rejecting any compromise with Zionist regime, Haniya said, 'Gun is our only response to Zionist regime. In time, we have come to understand that we can obtain our goals only through fighting and armed resistance and no compromise should be made with the enemy.' Also regarding Fatah-Hamas compromise, he said resistance is one of the basic principles of Palestinian nation. Palestinian Prime Minister speaking in Iranian state TV, said, 'Path of resistance continues and if we make any compromise, it is for resistance and obtaining Palestinians' rights.'" (lees hier, met dank aan EoZ)
Het heeft er alle schijn van dat Hamas zijn militante veren niet heeft afgeschud. Rolf Bos had dit natuurlijk kunnen weten. De heer Bos koos echter voor en pavlovreactie: Hamas wordt gematigd en vredelievend, maar van Israël valt helaas niets goeds te verwachten. Nooit en te nimmer. De achterban van Hamas, waarvan een deel openlijk droomt van een Groot-Palestina, een Islamitisch land tussen zee en Jordaanrivier zonder Joden, zal tevreden zijn. Israëliërs en gematigde Palestijnen - ja, die zijn er nog - hebben het nakijken.

Zoals de vraag of een Nubiër zijn huid kan veranderen of een panter zijn vlekken, zo is de vraag of onze media, wat het Midden-Oosten betreft, nog iets goed kunnen doen.

donderdag 16 februari 2012

Always Look On The Bright Side Of Life...

Elsevier, woensdag 15/02/2012:
"De Haagse Hogeschool heeft een studiebegeleider betaald per behaald diploma van studenten. De begeleider kreeg voor gemiddeld 40 uur werk 1.200 euro. Voorwaarde was dat studenten hun diploma haalden. Als de student zakte, werd er niets betaald.
Dat blijkt woensdag uit een brief aan de betrokken medewerker. 'De uitbetaling is op basis van no cure, no pay. Met andere woorden als een afstudeerder niet slaagt, dan kunt u het bedrag niet declareren,' staat in de brief.
De school in Den Haag heeft in een verklaring laten weten dat het college van bestuur de handelwijze niet acceptabel vindt en ervoor wil zorgen dat het niet meer voorkomt. Er wordt onderzocht of er relatie is tussen het afstuderen van bepaalde studenten en de beloning van begeleiders.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD, Hoger Onderwijs) zegt dat de Onderwijsinspectie de school om opheldering heeft gevraagd. 'Dit kan echt niet. Gelukkig ziet de hogeschool dat ook en grijpt ze onmiddellijk in.'"
In het hogere onderwijs kunnen zij het kennelijk nooit goed doen. Geef toe meneer Zijlstra, wat deze studiebegeleider heeft gedaan is simpelweg de logica van jouw eigen overheid, het geniale idee van de outputfinanciering, tot in de puntjes uitvoeren! Maar in plaats dat de overheid een standbeeld opricht voor deze trouwe volgeling, wordt de onderwijsinspectie op hem afgestuurd. Maar he, als het toch niet uitmaakt wat ze doen, als de omgang van de overheid met het hoger onderwijs toch zo arbitrair is, laat ze maar daar bij het HBO gewoon hun gang gaan en het onderwijs weer in eigen hand nemen.

Meldpunt voor Midden en Oost Europeanen

Op het meldpunt voor overlast van migraten uit de MOE landen van de PVV staat de volgende tekst:
''Deze massale arbeidsimmigratie leidt tot veel problemen; overlast, vervuiling, verdringing op de arbeidsmarkt en integratie- en huisvestingsproblemen. Voor veel mensen vormen deze zaken een serieus probleem. Klachten worden echter vaak niet gemeld, omdat men het idee heeft dat er toch niets mee wordt gedaan.Heeft u overlast van MOE-landers? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan? Wij willen het graag horen. De Partij voor de Vrijheid biedt u op deze website een platform om uw klachten te melden. Deze klachten zullen wij in kaart brengen en de resultaten daarvan aanbieden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.''
Naar zeggen van de PVV hebben al tienduizenden autochtone Nederlanders enthousiast gebruik gemaakt van deze website. Maar, dat zegt zeer weining. Ieder meldpunt voor overlast van minderheden zou in dit  xenofobe land tot tienduizenden meldingen leiden. Misschien kan de website beter uit de lucht worden gehaald en vervangen worden voor een meldpunt voor overlast van de Grote Blonde Leider.

Ludwig Kamphausen

vrijdag 10 februari 2012

‘Klimaatstitutie’: Fraude Als Academische Deugd

In een interview met de NRC afgelopen week zei Jos Engelen, de voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het volgende:
"het systeem deugt: onderzoekers controleren elkaar goed en als iemand fraudeert, wordt dat heus wel ontdekt. Zijn organisatie geeft enkel subsidie aan excellente onderzoekers, zegt hij. “En excellente onderzoekers zijn honderd procent betrouwbaar. Excellente onderzoekers frauderen niet.” De frauderende hoogleraren noemt Engelen “uitzonderlijke figuren”. Er is niets mis met de financiering door NWO, zegt hij. “Het systeem werkt. Het zijn de mensen die soms niet deugen.” 
Een dit is de wetenschappelijke werkelijkheid die mede door het NWO-systeem is gecreëerd:
"Een dame van de Universiteit Utrecht voert bijvoorbeeld een studie uit van zaadontkieming bij verschillende vochtregimes. Om dan maatschappelijk relevant te doen, koppelt men die vochtregimes aan ‘De Klimaatverandering’. Versmald tot één van de modelprognoses die hierbij van pas komt. Terwijl de 22 uiteenlopende GCM-modellen totaal uiteenlopende prognoses voor neerslag geven, en regionale resolutie ontbreekt. Vele onderzoekers bevestigden dat ze geen onderzoeksgeld krijgen en niet aan de slag kunnen als ‘ze niet meedoen’. Zo versterkt het klimaatdogma zichzelf. En wie niet publiceert die crepeert. Daarom duwt iedere onderzoeker zijn studie in de zelfde klimaatjas, om maar fondsen te krijgen. Om dan vervolgens zoveel mogelijk te doen, wat je eigenlijk écht wilde onderzoeken. Volgens één ecoloog van het Max Planck-instituut die ik sprak heeft dit verschijnsel al een spotnaam gekregen: ‘Climastitutes’, afgeleid van ‘prostitutes’." (zie hier)
Helaas meneer Engelen, excellente wetenschappers frauderen wel! Juist excellente wetenschappers, wetenschappers die grondig, origineel, gedurfd en baanbrekend werk (willen) doen, frauderen regelmatig.  Jouw echte studie in de ene of de andere populaire of nuttige jas duwen om op die manier de nodige fondsen te genereren is nu eenmaal een vorm van fraude. Maar zonder deze vorm van fraude zou goed academisch onderzoek in vele gevallen onmogelijk zijn. Het NWO-systeem functioneert goed, zoals de heer Engelen zegt, en mede daardoor is fraude, zoals 'klimaatstitutie', een academische deugd geworden.


Met dank aan de spectaculaire fraudegevallen van de afgelopen tijd, denk bijvoorbeeld aan de heren Stapel en Poldermans, zou de roep om meer bureaucratische controle op de subsidieverstrekking in de wetenschap alleen maar toenemen. Het bovengenoemde NRC-artikel is een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Het is mede daarom ook te verwachten dat de ruimte voor fraude in de komende jaren steeds kleiner zou worden en daarmee helaas ook de kans op grondig, origineel, gedurfd en baanbrekend academisch onderzoek. Tot dat het systeem volledige gebureaucratiseerd en dichtgetimmerd is, fraudeer maar lekker op los!

woensdag 8 februari 2012

Heerlijk, dat Conflict...

Op deze blog hebben wij vaker beweerd dat, in tegenstelling tot de heersende mening in de Nederlandse media en politiek, de Palestijnse Autoriteit helemaal geen belang heeft bij vrede met Israël:
"Ten slotte moet men ook erkennen dat deze radicale stelling name ook te maken heeft met de belangen van de huidige Palestijnse politieke elites. Deze elites hebben hun macht, aanzien en rijkdom bijna geheel te danken aan het Palestijnse-Israëlische conflict. Het opblazen van bussen en restaurants en het beschieten van Israëlische steden en dorpen is een miljardenbusiness geworden en een bron van internationale status en politieke macht."
Een recent onderzoek lijkt het economische aspect van onze betoog te ondersteunen:
"The Palestinians claim that the conflict with Israel harms them economically. There is no doubt this is true. Yet on the other hand, it seems they profit much from the conflict. Had it not been for the conflict, the Palestinian would barely receive any global aid. So do they have a genuine economic interest in putting an end to the conflict?" (zie hier
Heerlijk, dat conflict, althans, als je geen gewone Israëlische of Palestijnse burger bent die de consequenties van deze politieke waanzin ook werkelijk moet ondergaan.

dinsdag 7 februari 2012

Waarom Zeg Je Dat, Neelie?

Elsevier, dinsdag 07/02/2012:
"De eurozone valt niet uit elkaar als Griekenland wordt gedwongen de euromunt op te geven. 'Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.' Dat zegt Europees Commissaris Neelie Kroes (VVD) dinsdag in een interview met de Volkskrant. 'Er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone.'"
Er is misschien "geen man overboord als we iemand missen uit de Eurozone", maar dit zou dwars tegen de logica van de EU ingaan. De EU is immers geen economisch project, maar een politiek project. De economische en finaciële unificatie van Europa is niet het doel van de EU, maar een middel om een politieke unie te creëren en desnoods te forceren. Uitgaande van deze politieke logica zou men de politieke ambities van de EU niet zozeer laten leiden door economische overwegingen, men zou eerder de economische situatie willen gebruiken om de politieke ambities van de EU te verwezenlijken. Dit is precies wat “president” Herman van Rompuy duidelijk maakte in zijn toespraak bij de afscheid van Trichet:
we cannot have a common currency, a common monetary policy, and leave everything else to the States involved. And yet this is what we have experienced. There needs to be a coherence of policies and institutions at the European level […]  The euro area is as strong as the weakest link in the chain. We have all become so dependent on one other that we cannot afford continuing divergences within a monetary union. Each member of the euro area holds the fate of the whole euro area in their hands. […] The crisis in the euro area requires us to do more, in terms of both fiscal discipline and economic integration. This will come about through the new Stability and Growth Pact, as well as the Euro-Plus Pact. But we need to go further, and we need both fiscal discipline and economic and fiscal integration. Not only to punish the sinners but also to link our policies together, and demonstrate that we share a common destiny. We need to acknowledge that this means a loss of sovereignty for all, and not only for the countries in difficulty.” (zie hier)
Het is daarom ook geen wonder dat deze uitspraken van mevrouw Kroes haaks staan:
"[...] op het officiële standpunt van de Europese Commissie. Die voorspelt een financiële crisis wanneer Griekenland uit de eurozone wordt gegooid."
De interessant vraag is waarom mevrouw Kroes juist nu deze dwarse uitspraken doet. De spreekwoordelijke ratten die het zinkende schip verlaten? Interne machtsstrijd in Brussel? Weten ze iets dat wij nog niet weten, iets over Griekenland of Portugal misschien? Binnenlandse politiek? Een dreigement richting Griekenland? We hebben goede journalisten nodig...
Updtae: "Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) heeft tijdens een vergadering van de Europese Commissie afstand genomen van haar uitspraken over Griekenland. Dat meldt een woordvoerder van de Commissie woensdag." (zie hier)
We komen vanavond op terug

maandag 6 februari 2012

Een Onbegrijpelijke Liefde

De New York Times van afgelopen zaterdag:
"A United Nations Security Council effort to end the violence in Syria collapsed in acrimony and a veto by Russia and China on Saturday, hours after the Syrian military attacked the ravaged city of Homs in what opposition leaders described as the bloodiest government assault in the nearly 11-month-old uprising.
 The veto and the mounting violence underlined the dynamics shaping what is proving to be the Arab world’s bloodiest revolt: diplomatic stalemate and failure as Syria plunges deeper into what many are already calling a civil war. Diplomats have lamented their lack of options in pressuring the Syrian government, and even some Syrian dissidents worry about what the growing confrontation will mean for a country reeling from bloodshed and hardship."
Zoals Melanie Phillips opmerkt, dit disfunctioneren van de VN is endemisch:
"What this veto does is instead to demonstrate in the starkest way the utter intrinsic bankruptcy of the UN. For Russia is actually propping up the Assad regime, and has supplied it with the weapons being used to massacre Syria’s population. Yet through its membership of the UN Security Council, Russia is able to block a move to end that bloodshed. This is tantamount to the fox being given control of the hen-house. But this is not an aberration. The idea that the UN purports to be an honest broker in trying to bring peace and justice to the world when so many of its members are tyrannies, or that it is entitled to sit in judgment over human rights abuses when countries such as China, Cuba or Saudi Arabia are on its Human Rights Council, is a sick joke. And yet the UN is considered to be so authoritative that no country can now go to war without its imprimatur."
Deze harde uithaal richting de VN kan niet zomaar afgedaan worden als het opportunistische gescheld van een verstookte VN-basher. De empirische bewijzen voor het disfunctioneren van de VN op de gebieden van de internationale veiligheid en de mensenrechten zijn inmiddels onmogelijk te negeren en te ontkennen.
"Een snel onderzoek naar oorlogen in de 20ste eeuw levert interessante cijfers op. In de jaren na de oprichting van de VN in 1945, zijn er meer oorlogen geweest, dan in de jaren daarvoor. Dit lijkt in eerste instantie niet op te wijzen dat de VN iets heeft bijgedragen aan een veiliger en meer vreedzame wereld. Je zou bijna willen concluderen dat het streven naar een vreedzame en veilige wereld om de opheffing van de VN vraagt..."(zie hier)
"In a recently-released scorecard on the HRC’s performance over the past year, the Geneva-based NGO U.N. Watch said 18 out of 30 key resolutions passed were “actually counterproductive to human rights.” They included resolutions on Sri Lanka, Sudan, the Israeli-Palestinian conflict and religious “defamation.” The scorecard also found that only 13 of the council’s 47 members had voted in a way deemed positive in upholding human rights – European countries plus Canada, Japan and South Korea." (zie hier)
En zoals we in een eerdere blog hebben beargumenteerd, dit disfunctioneren is ingegeven door het operationele en ideologische DNA van de VN en is daarom onvermijdelijk:
"In het VN-systeem zijn de noties van legaliteit en juistheid de facto van elkaar ontkoppeld. Elke relatie tussen de minimalistische, zoniet nihilistische legaliteitsnotie van de VN en de verheven doelstellingen van die organisatie op het gebied van de internationale vrede en veiligheid en de mensenrechten is simpelweg toevallig. De VN kan soms per toeval successen boeken, maar het is zeer de vraag of die de eigen doelen op een standvastige en consistente wijze kan nastreven."
De liefde van vele van onze politici en intellectuelen voor deze organisatie is inmiddels moeilijk te begrijpen geworden, maar misschien is het verkeerd of zelfs dom om liefde te willen begrijpen

zaterdag 4 februari 2012

Stapelgek!

In de NRC van zaterdag 04/02/2012 konden wij het volgende bericht lezen:
"NWO is de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek en verstrekt jaarlijks een half miljoen euro subsidie aan onderzoeken van de beste wetenschappers. De Tilburgse psycholoog Diederik Stapel, die vorig jaar op grote schaal met onderzoeksdata bleek te hebben gefraudeerd, kreeg 2,2 miljoen euro van de organisatie, blijkt nu. NWO gaat het geld waarschijnlijk niet terugeisen, omdat het grotendeels aan salarissen van bijvoorbeeld promovendi is besteed – mogelijk niet onrechtmatig. De Rotterdamse internist Don Poldermans, wegens fraude ontslagen, kreeg een ton van de organisatie. Engelen houdt vol dat het systeem deugt: onderzoekers controleren elkaar goed en als iemand fraudeert, wordt dat heus wel ontdekt. Zijn organisatie geeft enkel subsidie aan excellente onderzoekers, zegt hij. “En excellente onderzoekers zijn honderd procent betrouwbaar. Excellente onderzoekers frauderen niet.” De frauderende hoogleraren noemt Engelen “uitzonderlijke figuren”. Er is niets mis met de financiering door NWO, zegt hij. “Het systeem werkt. Het zijn de mensen die soms niet deugen.” In 2010 honoreerde NWO 1.567 subsidie-aanvragen."
Uiteindelijk een kritisch bericht over het functioneren van de Nederlandse wetenschap zou je denken, maar helaas. Volgens de NRC zou de NWO beter moeten opletten aan wie zij onderzoekssubsidies toekent om op die manier wetenschappelijke fraude tegen te gaan. Het is jammer dat ze daar bij de NRC, een zogenaamde kwaliteitskrant, niet doorhebben dat de NWO zelf een belangrijk deel is van de officiële academische cultuur die de Stapels van deze wereld voortbrengt en vereert.

In een eerdere blog hebben wij betoogd dat:
"In de officiële academische cultuur staat de zoektocht naar waarheid, naar fundamentele kennis en inzicht, niet centraal. Integendeel, met de sterke nadruk op publicatiecijfers en nuttigheid worden academici en wetenschappers vrij expliciet gestimuleerd, zo niet gedwongen, om dit vooral niet te doen."
Wie het NWO-systeem van dichtbij kent weet dat dit systeem een van de belangrijkste middelen is waarmee de officiële academische normen afgedwongen worden. Wie in Nederland wetenschappelijke carrière wil maken zou vroeger of later een bij de NWO moeten aankloppen. Een NWO-subsidie krijg je echter als je veel publiceert en veel geciteerd wordt, als je belooft dat je met een eventueel toegekende NWO-subsidie nog meer gaat publiceren, als je de conclusies van jouw onderzoek al min-of-meer weet en dus output kan garanderen en als jouw onderzoek nuttig is en het liefst bijdraagt aan de kenniseconomie. Dat de heer Stapel zulke enorme subsidiebedragen wist binnen te harken is daarom helemaal geen wonder. Hij was immers het perfecte product van het NWO-systeem:
"Als wij de heren Stapel en Poldermans één iets niet kunnen ‘verwijten’ is dat zij serieus op zoek waren naar fundamentele kennis en inzichtConform de huidige officiële normen van de academische gemeenschap wilden deze heren veel publiceren, veel geciteerd worden, in de aandacht staan, het grote publiek paaien en verleiden met opmerkelijke ‘bevindingen’ en veel geld binnen harken om dit allemaal tot in de oneindigheid te kunnen blijven doen. Dit alles hebben beide heren ook heel goed gedaan, moeten we toegeven en in die zin waren zij misschien wel de beste jongetjes van de klas."
Bij de NWO zijn ze gek op Stapel Stapelgek!