zaterdag 4 februari 2012

Stapelgek!

In de NRC van zaterdag 04/02/2012 konden wij het volgende bericht lezen:
"NWO is de grootste financier van wetenschappelijk onderzoek en verstrekt jaarlijks een half miljoen euro subsidie aan onderzoeken van de beste wetenschappers. De Tilburgse psycholoog Diederik Stapel, die vorig jaar op grote schaal met onderzoeksdata bleek te hebben gefraudeerd, kreeg 2,2 miljoen euro van de organisatie, blijkt nu. NWO gaat het geld waarschijnlijk niet terugeisen, omdat het grotendeels aan salarissen van bijvoorbeeld promovendi is besteed – mogelijk niet onrechtmatig. De Rotterdamse internist Don Poldermans, wegens fraude ontslagen, kreeg een ton van de organisatie. Engelen houdt vol dat het systeem deugt: onderzoekers controleren elkaar goed en als iemand fraudeert, wordt dat heus wel ontdekt. Zijn organisatie geeft enkel subsidie aan excellente onderzoekers, zegt hij. “En excellente onderzoekers zijn honderd procent betrouwbaar. Excellente onderzoekers frauderen niet.” De frauderende hoogleraren noemt Engelen “uitzonderlijke figuren”. Er is niets mis met de financiering door NWO, zegt hij. “Het systeem werkt. Het zijn de mensen die soms niet deugen.” In 2010 honoreerde NWO 1.567 subsidie-aanvragen."
Uiteindelijk een kritisch bericht over het functioneren van de Nederlandse wetenschap zou je denken, maar helaas. Volgens de NRC zou de NWO beter moeten opletten aan wie zij onderzoekssubsidies toekent om op die manier wetenschappelijke fraude tegen te gaan. Het is jammer dat ze daar bij de NRC, een zogenaamde kwaliteitskrant, niet doorhebben dat de NWO zelf een belangrijk deel is van de officiële academische cultuur die de Stapels van deze wereld voortbrengt en vereert.

In een eerdere blog hebben wij betoogd dat:
"In de officiële academische cultuur staat de zoektocht naar waarheid, naar fundamentele kennis en inzicht, niet centraal. Integendeel, met de sterke nadruk op publicatiecijfers en nuttigheid worden academici en wetenschappers vrij expliciet gestimuleerd, zo niet gedwongen, om dit vooral niet te doen."
Wie het NWO-systeem van dichtbij kent weet dat dit systeem een van de belangrijkste middelen is waarmee de officiële academische normen afgedwongen worden. Wie in Nederland wetenschappelijke carrière wil maken zou vroeger of later een bij de NWO moeten aankloppen. Een NWO-subsidie krijg je echter als je veel publiceert en veel geciteerd wordt, als je belooft dat je met een eventueel toegekende NWO-subsidie nog meer gaat publiceren, als je de conclusies van jouw onderzoek al min-of-meer weet en dus output kan garanderen en als jouw onderzoek nuttig is en het liefst bijdraagt aan de kenniseconomie. Dat de heer Stapel zulke enorme subsidiebedragen wist binnen te harken is daarom helemaal geen wonder. Hij was immers het perfecte product van het NWO-systeem:
"Als wij de heren Stapel en Poldermans één iets niet kunnen ‘verwijten’ is dat zij serieus op zoek waren naar fundamentele kennis en inzichtConform de huidige officiële normen van de academische gemeenschap wilden deze heren veel publiceren, veel geciteerd worden, in de aandacht staan, het grote publiek paaien en verleiden met opmerkelijke ‘bevindingen’ en veel geld binnen harken om dit allemaal tot in de oneindigheid te kunnen blijven doen. Dit alles hebben beide heren ook heel goed gedaan, moeten we toegeven en in die zin waren zij misschien wel de beste jongetjes van de klas."
Bij de NWO zijn ze gek op Stapel Stapelgek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten