zaterdag 2 juni 2012

Politiek Theater

Elsevier, vrijdag 01/06/2012:
"PVV-leider Geert Wilders heeft vrijdag het kort geding verloren dat hij had aangespannen tegen de Nederlandse staat. De rechter oordeelt dat hij niet mag ingrijpen in het proces van wetgeving, omdat dit volgens de Grondwet is voorbehouden aan het parlement en de regering." (lees hier)
"PVV-leider Geert Wilders doet een dringend beroep op demissionair premier Mark Rutte (VVD) om het besluit over het noodfonds voor de euro door te schuiven tot na de verkiezingen. Rutte zou niet alleen de juridische maar ook de morele winnaar zijn als hij dat alsnog doet." (lees hier)
Wilders, zoals we eerder al hebben betoogd, is bezig om zijn PVV als de enige echte anti-Europese partij in Nederland te positioneren. Dit kort geding, zijn dramatische reactie daarop en de mogelijke juridische nasleep horen allemaal bij het politieke theaterstuk dat Wilders bij de volgende verkiezingen aan een monsteruitslag moet gaan helpen. Met de Grieken weer op weg naar de stembus en de mogelijke instorting van de Spaanse economie, is het niet geheel ondenkbaar dat onze meesters in Brussel de Nederlandse cheque van 40 miljard euro al voor de verkiezingen van 12 september zouden willen verzilveren. Wilders' politieke theatershow zou dan nog een kaskraker kunnen zijn.
"Robert Zoellick, head of the World Bank until the end of the month, is warning that financial markets face a rerun of the Great Panic of 2008. This was after what has been called the "bleakest day" for the global economy this year, when a raft of dismal economic news from around the world wreaked havoc on the financial markets. Not content with that, Zoellick opined that Europe was heading for the "danger zone", saying that it was "far from clear that eurozone leaders have steeled themselves" for the impending catastrophe [...]  "Events in Greece could trigger financial fright in Spain, Italy and across the eurozone",' he says. "The summer of 2012 offers an eerie echo of 2008".
Echoing Zoellick, Jason Conibear, a director at forex specialists Cambridge Mercantile, says: "A few months ago the feeling was that a strong China and resurgent US would steer the eurozone through its current plight. Now the fear is that these economies could themselves be sucked into the rapidly spiralling eurozone vortex". He then adds: "The global economy is in a seriously bad way and we're running out of options to turn things around"." (lees hier)
Het zijn overigens onze eigen pro-Europese policiti en partijen, zoals de VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks, die al jaren lang heel hard bezig zijn om de Nederlandse politiek tot een onbeduidend theatershow te reduceren en onze politici tot vrijwel machteloze en irrelevante figuranten. Een aantal voorbeelden van de afgelopen week:
"De Tweede Kamer stemt deze week in met het Europees Stabiliteitsmechanisme, afgekort ESM. Daarmee levert het parlement budgetrecht in [...] De Kamer is er in de toekomst zelf bij in hoeverre ze de minister van FinanciĆ«n – die met zijn collega’s toezicht op het ESM houdt – op de huid zit. Hij kan te allen tijde ter verantwoording worden geroepen. Desondanks is het een schrikbarende gedachte dat Nederland met de schuldencrisis een Europese schuldenunie wordt ingerommeld en steeds minder grip op zijn eigen geld krijgt. Het blijft immers niet bij het ESM. De euro-obligaties komen er ook aan." (lees hier)
"De Europese Commissie begint een juridische procedure tegen Nederland vanwege de Hedwigepolder. Nederland zou de polder onder water zetten om te voldoen aan Europese milieu-eisen, maar gaat hier niet mee door." (lees hier)
"Als het aan de Europese Commissie ligt, schaft Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk af. De Commissie waarschuwt voor de hoge huizenprijzen, die mede het gevolg zijn van de aftrekbaarheid bij belastingen van de hypotheekrente [...] Brussel geeft alle 27 lidstaten van de Europese Unie adviezen voor verbetering van de economie en begroting. Met dit nieuwe middel wil de Commissie voorkomen dat lidstaten financieel ontsporen, schrijft de krant. Regeringsleiders moeten de adviezen in juni goedkeuren. Als een land een aanbeveling niet uitvoert, kan de Commissie uiteindelijk met sancties volgen, schrijft de krant." (lees hier)
Onze pro-Europese politici en partijen moeten straks in september ook niet verbaasd kijken als Wilders met zijn politieke theater de show gaat stelen. Ze hebben in ieder geval vrijwel alles gedaan wat ze konden om zijn grote anti-EU-show tot een groot succes te maken. De rest zal van Wilders´ talent afhangen en de ontwikkeling van de crisis in de komende maanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten