Elsevier, zaterdag 09/06/2012:
"Rinnooy Kan: We moeten offers brengen voor Europa. Nederland ontkomt er niet aan offers te brengen voor het voortbestaan van de euro. 'Het behoud van de euro is de beste optie. Daar moeten we ons offers voor getroosten.'"
Hij pleit voor goede handelsrelaties met beide grootmachten, maar wel in Europees verband. 'We zijn te klein om dat in ons eentje te kunnen realiseren.'
'Op essentiële terreinen als onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid is onze nationale ruimte nog volledig intact." (lees hier)
"Op essentiële terreinen als onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid is onze nationale ruimte nog volledig intact." Dat klinkt als: 'wees blij, de rechter arm en de linker bovenbeen, die heb je nog'. Dat is inderdaad ook en manier om tegen de ontwikkeling van de Europese Unie aan te kijken: we moeten niet zuren dat we gestaagd onze positie als vrije burgers aan het verliezen zijn, we moeten blij zijn met wat we van deze positie nog over hebben. Maar het is ook nog de vraag of Kans bewering klopt. In het hoger onderwijs hebben we al jaren te maken met het beruchte
Bolognaproces, dat mede door de EU bedacht en ingevoerd is (raad eens waarom?) en waaraan in feite geen ontsnappen meer mogelijk is. Daarnaast is het zo dat EU-regels op gebieden zoals de economie, financiën, mensenrechten en het milieu, meer of minder direct bepalend zijn voor onze nationale ruimte, ook in gebieden die niet direct aan Brusselse voorschriften en regels gebonden zijn. Daar weten onze vrienden van de Kunduz-coalitie alles van.
Gezien de dramatische ontwikkelingen van de afgelopen maanden is het maar zeer de vraag of de vermeende economische voordelen van de Euro op termijn niet geheel te niet zouden worden gedaan. Naast de voortdurende recessie en de steeds hogere bedragen die Nederland moet ophoesten voor de "redding" van de vallende economieën van de eurozone - en het einde is wat dat betreft nog lang niet in zicht - moeten we helaas ook rekening houden met de mogelijkheid dat eurozone op een vrij chaotische wijze uit elkaar knalt. Hoezo dan "het behoud van de euro is de beste optie"? Volgens het scenario van de alsmaar voortdurende "redding" gaat het in leven houden van de Euro ons zoveel kosten, dat het vrijwel onmogelijk wordt om vol te houden dat de Euro economisch gesproken voordelig is. Volgens het andere scenario, het knal-scenario, is de Euro op termijn helemaal geen optie, laat staan de beste.
De Euro was nooit een zuiver economisch project, een project dat louter bedoeld was om de eurolanden economische voordelen te verschaffen. Sterker nog, de politici en deskundigen die de Euro bedacht en ingevoerd hebben wisten altijd all, of hadden kunnen en moeten weten, dat een monetaire unie zonder een politieke unie geen lang leven beschoren is en daarom dat de eurozone vroeger of later in een crisis terecht zou moeten komen. En toch hebben zij besloten om het project door te zetten, precies omdat het niet om de economische voordelen ging, maar om de politieke doelen. Dat de Euro nog steeds aan ons als een economisch verhaal verkocht wordt waarvoor we offers moeten brengen is een cynische propaganda. Economisch moeten we nu het hoofd boven water zien te houden.
Daar moeten we helaas ons offers voor getroosten, niet voor bedenkelijke politieke fantasieën.
Het is misschien waar dat Nederland een klein land is dat veel baat heeft bij een sterke Europese economische samenwerking. De vraag is wel of de stap naar de euro voor de Nederlandse economie werkelijk noodzakelijk en
voordelig was. Heeft de euro enige toegevoegde waarde gehad voor de handelspositie van Nederland, ging Nederland daardoor meer exporteren bijvoorbeeld? Was de handelspositie van Nederland niet voldoende geregeld en beschermd binnen de context van de EU en wat kon de Euro daar precies aan toevoegen? Zijn andere kleine Europese landen zoals Denemarken, Zweden en Zwitserland, die geen deel van de eurozone uitmaken economisch veel slechter aan toe dan Nederland? Een klein land dat niet zonder de Euro kan?
En nu meneer Rinnooy Kan, hop naar de ING, daar zul je zeker jouw offers voor moeten getroosten