donderdag 7 juli 2011

Hebben wij de Verenigde Naties wel nodig?(I)

De eerste en voornaamste doelstelling van de Verenigde Naties (VN) wordt aangekondigd in artikel 1 van de VN-handvest:
“De internationale vrede en veiligheid te handhaven en, met het oog daarop: doeltreffende gezamenlijke maatregelen te nemen ter voorkoming en opheffing van bedreigingen van de vrede en ter onderdrukking van daden van agressie of andere vormen van verbreking van de vrede, alsook met vreedzame middelen en in overeenstemming met de beginselen van gerechtigheid en internationaal recht, een regeling of beslechting van internationale geschillen of van situaties die tot verbreking van de vrede zouden kunnen leiden, tot stand te brengen;”
Een snel onderzoek naar oorlogen in de 20ste eeuw levert interessante cijfers op. In de jaren na de oprichting van de VN in 1945, zijn er meer oorlogen geweest, dan in de jaren daarvoor. Dit lijkt in eerste instantie niet op te wijzen dat de VN iets heeft bijgedragen aan een veiliger en meer vreedzame wereld. Je zou bijna willen concluderen dat het streven naar een vreedzame en veilige wereld om de opheffing van de VN vraagt, maar dit is wellicht iets te kort door de bocht.
De conclusie dat de VN wat betreft de internationale vrede en veiligheid geen enkel nut heeft, kan niet zomaar uit dit onderzoek worden getrokken. Men zou bijvoorbeeld kunnen beweren dat zonder de VN onze wereld nog gewelddadiger en onveiliger zou zijn geweest. James A. Goldston is bijvoorbeeld van mening dat de mogelijkheid om politieke en militaire leiders door de VN te vervolgen een zekere gunstige invloed heeft op de duur van conflicten en in die zin op de internationale vrede en veiligheid:
“Is the international arena different? In fact, the accumulating experience of the past two decades shows that, though in the short run the prospect of justice may lead some teetering autocrats to cling to power -- Zimbabwe's Robert Mugabe is an oft-cited example -- the prosecution of sitting senior leaders for war crimes often speeds an end to conflict”.
Des al niet te min geeft dit onderzoekje te denken. Hebben we de VN wel nodig om de internationale vrede en veiligheid te handhaven? Of nog erger, heeft de VN niet op enigerlei wijze bijgedragen aan het ondermijnen van de internationale vrede en veiligheid? De interessante en belangrijke vraag is niet of de VN soms verkeerde beslissingen neemt, maar of het operationele en ideologische DNA van de VN de realisering van de eigen doelstellingen in de weg staat of zelfs ondermijnt. Anders gezegd, de vraag is of de VN op enigerlei wijze gedoemd is om, naar eigen doelen en maatstaven, onjuiste beslissingen te nemen. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten