dinsdag 3 april 2012

De nieuwe kleren van de keizer

Elsevier, dinsdag 03/04/2012:
"Nederlandse jongen (11) verzint oplossing eurocrisis: De 11-jarige Jurre Hermans heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Wolfson Economics Prize, een van de belangrijkste wedstrijden voor economen. De jongen won 100 euro met zijn plan om Griekenland uit de euro te gooien." (lees hier)
Een eigentijdse versie van Hans Christian Andersens bekende sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer'. We hebben in Europa een elfjarig kind uit Breedenbroek, of all places, nodig om een simpele waarheid te kunnen zien en durven zeggen. En ook hier zijn de hedendaagse keizers, onze meesters in Brussel, vooral bezig met zichzelf, verloren in hun eigen fantasiewereld. Voor hen is deze ernstige financiële crisis vooral een politieke kans om de Verenigde Staten van Europa een stap dichterbij te brengen. Voor hen mag de crisis nog even duren, echte oplossingen zijn voorlopig niet welkom en dus bestaan ze ook niet:
"Griekenland maakt een kans om de crisis te boven te komen na de schuldenafschrijving door de private sector en de eurozone, 'maar heeft nog een lange weg te gaan'.[...] Dat zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag in de Tsjechische krant Lidove Noviny." 
"Merkel waarschuwde vorige week dat het rampzalig zou zijn als Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Bovendien bieden Europese verdragen volgens haar geen mogelijkheden om het noodlijdende land uit de eurozone te gooien." (lees hier)
En zoals in Andersens sprookje, ook hier durven de grote mensen de waarheid niet te denken of uit te spreken ondanks de geweldige prijs van het Europese project en de immense gevaren voor onze economieën, democratie en misschien zelfs vrede, dat 'het project' met zich meebrengt:
"Maar behoudens een of twee specialisten en Paul Scheffer, die al vroeg waarschuwde voor kritiekloze euroliefde, zat de kwaliteitspers te slapen. Europa was geen onderwerp van grote verontwaardiging zoals 130 rijden of een minister die ouders durft aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Integendeel, Europa was een goed, waar en mooi project waarbij niet al te veel kanttekeningen pasten. Marijnissen werd niet gehoord. Bolkestein was niet reçu. [...] De journalistiek, voor zover betrokken, vocht aan de kant van de politici die de euro wilden. Europa was goed, want was het antwoord op de Tweede Wereldoorlog. En nog altijd hoor je als gewichtig standpunt dat er nu moet worden 'doorgepakt' met het overdragen van zoveel mogelijk competenties aan Brussel. Alles om te voorkomen dat Nederland zich met dit verschrikkelijke kabinet 'terugtrekt achter de dijken'. Het is geen argument dat hout snijdt maar de dorst van het morele gelijk is onlesbaar. Nu zitten we met de gebakken peren." (lees hier)
Nee, we zijn niet naakt, we hebben federale kleren aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten