zondag 15 april 2012

Pavlovreactie

Elsevier, 14/04/2012:
"Inspectie: Groot deel havoleraren presteert ondermaats: Bijna één op de drie leraren op de havo geeft ondermaats les [...] VVD-Kamerlid Ton Elias zegt in een reactie aan BNR Nieuwsradio te hopen dat scholen en leraren meer aandacht gaan besteden aan de prestaties van leerkrachten. 'We gaan hogere eisen stellen, meer aan de kwaliteit doen en opleidingen zwaarder maken,' aldus Elias." (lees hier)
Problemen in het onderwijs? Meer overheidsbemoeienis! Maar is dit wel de weg naar een beter onderwijs? Het vermeende positieve verband tussen de alsmaar groeiende overheidsbemoeienis met het onderwijs en de onderwijskwaliteit is bij mij weten nog nooit bewezen. De reactie van onze politici en van vele anderen die in dit soort gevallen om meer overheidsbemoeienis gaan roepen is niet meer dan een pavlovreactie.

In het kader van de overheidsbemoeienis met het onderwijs moeten onderwijsinstellingen tegenwoordig alles  meten om op die manier te kunnen bewijzen dat ze aan de "kwaliteitseisen" van de overheid voldoen. Misschien moet men van de overheid eisen om ook een keertje te gaan meten of de alsmaar groeiende overheidsbemoeienis met het onderwijs inderdaad tot een verbetering van de onderwijskwaliteit leidt. Dat zou misschien wel de eerste stap kunnen zijn op weg naar een werkelijk beter onderwijs in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten