zondag 13 oktober 2013

De Chef-kok En Zijn Fornuis

NU.nl, vrijdag 11/10/2013:
"Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken feliciteert vrijdag de, in Den Haag gevestigde, Organisatie voor Verbod op Chemische Wapens (OPCW) met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede. 
'Het is een terecht eerbetoon aan deze belangrijke internationale instelling', aldus Timmermans in een reactie. Volgens de minister onderstreept de toekenning van de belangrijkste Vredesprijs ter wereld aan de OPCS de noodzaak om massavernietigingswapens de wereld uit te helpen.
Volgens Timmermans kan de prijs voor de OPCW ook worden gezien als een opsteker voor de internationale diplomatie en voor conflictpreventie. '" (lees hier)
De VN is opgericht omdat staten zich in de regel niet gedragen zoals zij zich volgens Timmermans en consorten zouden moeten gedragen. Maar tegelijkertijd is het functioneren van de VN geheel afhankelijk van het gedrag van diezelfde staten, die zich in de regel niet gedragen zoals zij zich volgend Timmermans zouden moeten gedragen. Dus dezelfde statelijke delinquenten wier gedrag door de VN veranderd zou moeten worden, moeten er zelf voor zorgen dat de VN functioneert, en dus vanuit zichzelf gaan gedragen zoals zij zich volgens Timmermans zouden moeten gedragen. Maar dat kunnen ze kennelijk niet, want daar was de VN juist voor nodig. Toch?

Alles wat de VN besluit en doet is daarom niets meer en niets minder dan een weerspiegeling van de brute machtsverhoudingen tussen staten binnen belangrijke VN-organen op een bepaald moment in de geschiedenis. De toekenning van de Nobelprijs van de vrede aan de OPCW is dan net zo mallotig als de toekenning van een Michelinster aan het fornuis van een chef-kok i.p.v. de chef-kok zelf.

Deze belediging voor het intellect tot daar aan toe. Maar de toekenning van de Nobelprijs aan de OPWC is ook het zoveelste voorbeeld van de manier waarop de VN, met behulp van de Timmermansen van deze wereld, het inmiddels diep gewortelde bijgeloof cultiveert dat de VN veel meer voorstelt dan wat haar defecte interne logica werkelijk toelaat. Met als resultaat dat men de perverse voortbrengsels van die defecte logica klakkeloos als legitiem en zelfs als maatgevend is gaan zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten