vrijdag 6 juli 2012

EU-Speak: Na En Jee

Een belangrijke vraag: Kan er uit het Europese noodfonds ESM directe steun aan banken worden gegeven zonder dat alle zeventien landen van de eurozone daarmee akkoord gaan?

Het antwoord van premier Rutte:
"Er kan alleen directe steun aan Europese banken worden gegeven uit het Europese noodfonds ESM als alle zeventien eurolanden daarmee akkoord gaan. De unanieme steun is zowel nodig voor het inzetten van het instrument als voor het daadwerkelijk verlenen van steun."(lees hier)
En dit is het antwoord van "president" Van Rompuy:
"Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy zei deze week dat het noodfonds in noodgevallen ook met steun van 85 procent van de landen kan worden ingezet. Nederland zou een operatie dan niet zonder hulp kunnen tegenhouden." (lees hier)
Wat is het antwoord op onze vraag dan? Dit dus: na en jee:
"Het stof van de eurotop van vorige week is nog altijd aan het neerdwarrelen. Al meteen aan het einde van die top interpreteerden de regeringsleiders van de eurolanden er lustig op los. Volgens de een hadden ze wel besloten om over te gaan op de aankoop van staatsobligaties en volgens de ander niet. De verklaring die ze met veel moeite in de nachtelijke uurtjes op papier hadden gekregen, biedt ook alle ruimte voor interpretatie. Zo staat nergens precies dat de noodfondsen staatspapier gaan kopen. Wel garanderen de leiders dat ze er alles aan zullen doen om 'de markten te stabiliseren'." (lees hier)
Het bestaan van dit bijzondere na-en-jee-begrip in de EU-taal en het veelvoudige gebruik ervan zijn ongetwijfeld belangrijke redenen waarom de EU zo moeilijk grip krijgt op de eurocrisis. De labiele financiële markten willen immers zekerheid en de enige zekerheid die de EU ze kan bieden is dat alles onzeker blijft. Maar niet minder belangrijk, het veelvoudige gebruik van het na-en-jee-begrip in de Europese politieke besluitvorming is een belangrijke reden waarom wij Europeanen, maar ook onze gekozen politici en parlementariërs geen grip kunnen krijgen op de politieke ontwikkeling van de EU:
Samsom (PvdA): "Er is een groter dan verwachte stap gezet naar Bankenunie. Het zou Rutte sieren als ie dat gewoon erkent’.
Slob (CU): "'Ook bij MP Rutte geldt: onder druk wordt er veel vloeibaar. Nu ook directe bankensteun via ESM.’" 
Buma (CDA): "‘Stevig toezicht EU op banken is 1e stap naar stabiel financieel stelsel en banengroei. Bankensteun moet overrompeling zijn voor Rutte’." 
Wilders (PVV): "‘Rutte slaafs op de knieën voor Italiaanse en Spaanse maffia: toch directe miljardensteun aan hun banken uit ESM mogelijk’." (lees hier)
 Een echte democratie verdraagt dit na-en-jee-begrip een andere EU-speak niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten