donderdag 12 juni 2014

Dit Hadden We Niet Verwacht (Wel Dus)

Volkskrant.nl, donderdag 12/06/2014:
"De oprichting van een Europees leger komt dichterbij. Het Nederlandse ministerie van Defensie integreert vandaag voor het eerst in de geschiedenis een eigen krijgsmachtsonderdeel met een Duitse legereenheid. Circa tweeduizend Nederlandse militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en Assen vallen vanaf nu onder een Duitse commandant. Zijn plaatsvervanger is een Nederlandse brigadegeneraal.
'Dit is een grote stap. Het gaat in essentie om een stap in de richting een Europees leger, al is dat nog heel ver weg', stellen defensiedeskundigen als directeur Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies. Oud-defensieminister Hans Hillen kwalificeert het net zo: 'Dit proces zou je kunnen interpreteren als een eerste stap naar een Europese strijdmacht, ja.'" (lees hier)
Wij zijn echt enorm verbaasd over deze ontwikkeling! We willen wel graag horen hoe het zit met de democratische controle over dat leger en we zijn ook erg benieuwd naar de meerwaarde van zo'n Europees leger. Gaat dat ook zo effectief worden als het Europese monetaire beleid, asielbeleid, voedselveiligheidsbeleid, energiebeleid, buitenlandbeleid en milieubeleid?

We wachten onrustig af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten