donderdag 16 mei 2013

De vernieting van bibliotheken aan de Radboud universiteit: het vervolg.

De bibliotheek van wiskunde, informatica en  natuurwetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen zal binnenkort boeken die tot nu toe tot de collectie hebben behoort  gaan verkopen. De reden die hier voor wordt opgegeven is:

Een aantal boeken is ook bij een andere bibliotheek op de campus aanwezig of niet meer van belang voor het huidige onderwijs en onderzoek.

Maar zou het misschien kunnen dat die boeken wel degelijk relevant zijn voor toekomstig onderzoek? En bovendien vernietig je zo een deel van de geschiedenis van de wetenschap. Het enige lichtpuntje is dat de bibliotheek van wiskunde, informatica en natuurwetenschappen de boeken dus niet, zoals in de humaniora bibliotheek (de Centrale UB) van de Radboud universiteit aan de gang is, vernietigen. Ze verkopen slechts een deel van de boeken. Desalniettemin wordt hier wel cultuurgoed vernietigd. Het is namelijk de zoveelste stap in de vernietiging van bibliotheken.

Dit stemt ons dus droef. Want:

Veel nieuwe boeken worden digitaal aangeschaft. De fysieke collectie van de Library of Science wordt kleiner en de ruimte wordt heringericht.

Maar digitale boeken worden verkocht in een modegevoelige markt. Er zal, als deze twijfelachtige praktijk doorgezet wordt, in de toekomst dus geen brede collectie met belangrijke werken meer zijn, maar alleen een digitale collectie met dingetjes die geheel conform de NWO modes zijn.

Ludwig Kamphausen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten