zondag 21 april 2013

Eurofatalisme

Elsevier.nl, dinsdag 16/04/2013:
"Alweer een kink in de kabel in het Europese crisisbeleid. Want de bankenunie, die Europees toezicht op de banken mogelijk moet maken, staat op de tocht. Duitsland trapt op de rem. De bankenunie is mogelijk in strijd met de Duitse grondwet. Met een verankering van de bankenunie in het Europees Verdrag zou dat probleem mogelijk verholpen kunnen worden. Maar dat vergt een wijziging van het Europees Verdrag. En die operatie kan jaren duren.
Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in het Europees Parlement, zei maandag meteen dat Duitsland de eurozone 'veroordeelt tot een langgerekte doodsstrijd'." (lees hier
Lastig, al die nationale democratische instituties, die steeds weer roet in het eten gooien. De verdomde ouderwetse nationale constituties die de burgers beschermen tegen roekeloze Europese en pro-Europese politici. En wat te denken van de mallotige halfburgers van de eurolanden die plotseling van het rechte pad afdwalen om ongewenst stemgedrag te gaan vertonen en die tot bovenmaat van ramp referenda eisen en euro-kritische partijen oprichten. Maar we kunnen de heer Verhofstadt wellicht gerust stellen.

Onze meesters in Brussel zouden zich niet gauw laten afschrikken door die conservatieve en inflexibele nationale constituties of door de grillen van de halfgare halfburgers van de eurolanden. Dat de eurozone tot een langgerekte doodstrijd veroordeeld zou zijn is voor hen geen optie, want voor hen is de dood van de euro ondenkbaar. Hier is bijvoorbeeld Jean-Claude Juncker de voorganger van onze eigen Jeroen Dijsselbloem als de voorzitter van de Eurogroep en mogelijk de opvolger van "president" Van Rompuy:
"During our religious instruction in school, we always asked: How can one prove the existence of God? And I have learned that the Catholic Church, which is never at a loss for an answer when it comes to existential questions, responds as follows: This question simply does not arise. The question of whether the euro will survive does not arise either [...]" (lees hier)
Er staat ons nog heel wat te wachten, den ik. Maar misschien moet ik niet zo fatalistisch zijn. Er zijn zo te zien al genoeg fatalisten in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten