maandag 15 april 2013

Eerst Denken, Dan Doen

Elsevier.nl, dinsdag 09/04/2013:
"Nu de Verenigde Staten zich steeds meer uit het Midden-Oosten terugtrekken moet Nederland de eigen veiligheid kunnen blijven waarborgen. Dit betekent dat het budget voor defensie omhoog zal moeten.
'Onze veiligheid komt daarom meer op onze eigen schouders terecht,' zegt Zijlstra. 'Als de Amerikanen zich terugtrekken, moeten we Europa-breed, dus ook in Nederland, nadenken of we onze veiligheid op orde hebben.'" (lees hier)
Inderdaad, na tientallen jaren van afbraak is het hard nodige om weer in het leger te gaan investeren. Niets ten nadele van onze mannen en vrouwen in uniform, die een moeilijk en gevaarlijk werk doen, maar met een lichtgewapende hulporganisatie kunnen wij onze veiligheid in de toekomst waarschijnlijk niet waarborgen. Maar om militair weer enigszins op eigen benen te kunnen staan is er meer nodig dan een hoger defensiebudget.

Net zo belangrijk is het denken dat bepaalt hoe al dat geld besteed wordt. En het is precies dat denken, de ideologie die het leger in een lichtgewapende hulporganisatie heeft omgevormd, dat nodig herzien moet worden alvorens men weer met miljarden gaat smijten. Misschien moet de heer Zijlstra eerst daarmee beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten