maandag 10 juni 2013

Wetenschapsidols

Er is kennelijke een nieuwe wetenschappelijke revolutie gaande:
"In zijn lustrumrede - die hij uitsprak vanaf de preekstoel - pleitte hoogleraar Bas Bloem voor een ‘Radboudrevolutie'. Volgens Bloem is er vernieuwd vertrouwen nodig in wetenschappers en de wetenschap. De wetenschap is nu een gesloten bolwerk, aldus Bloem, en zij moet transparant en toegankelijk worden en rekenschap afleggen aan de samenleving. Volgens Bloem moet de universiteit toe naar een systeem waarin data via allerlei kanalen worden verzameld en ook weer ‘uitgedeeld' en waarin bijvoorbeeld ook burgers - of om in zijn vakgebied te blijven: patiĆ«nten - geld bij elkaar brengen voor onderzoek om zo meer invloed uit oefenen op wat er wordt onderzocht. Hij noemt dat ‘participerende wetenschap'." (lees hier)
De wetenschap moet rekenschap afleggen aan de samenleving. Wat moeten we hierbij voorstellen? Gaan we dan in de volgende verkiezingen stemmen over de onderzoeksvragen die de wetenschap de komende vier jaar bezig zouden moeten houden? Of worden de onderzoeksvragen die onze universiteit moeten zien te beantwoorden voortaan op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bedacht en door het parlement goedgekeurd? Moeten universiteiten eens in zoveel jaren misschien aantonen dat ze voldoende nuttige ontdekkingen en uitvindingen hebben gedaan, maatschappelijke problemen hebben opgelost, of minimaal tien nieuwe waarheden hebben ontdekt? Of gaat men in de wetenschap de onderzoeksvragen van de hoogste bieder proberen te beantwoorden?

Wetenschapsidols, dat lijkt me wel wat! Dit is pas revolutionair. Ik zie een glorieuze toekomst voor John de Mol en consorten. NWO nieuwe stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten