Een tijdje geleden hebben we dit geschreven:
"De EU heeft deze crisis niet om interne redenen veroorzaakt, ik geloof althans niet in dat soort complottheorieën (een mooi Russisch woord overigens), maar onze meesters maken er alweer handig gebruik van [...] Het is het repressieve vermogen, zeg maar de tanks en de soldaten, dat de EU van een hoogdravende praatclub tot een werkelijke politieke unie zou maken. En dat weten onze meesters heel goed. Naar aanleiding van de huidige crisis kunnen we daarom binnenkort weer de verhalen in de media verwachten over de dringende noodzaak van een gemeenschappelijk Europees leger, dat ons tegen boze buitenwereld zou moeten beschermen. We zullen de media wat betreft goed in de gaten houden!" (lees hier)
We zijn nu een aantal weken verder en ze zijn al begonnen. Weliswaar omzichtig een bescheiden, maar die discussie wordt al gevoerd:
"Het Nederlandse kabinet reageerde zuinig. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde hogere defensie-uitgaven 'een slecht idee', want dan moet hij elders bezuinigen en dat maakt het economisch herstel moeilijker [...] VVD-premier Mark Rutte drukte zich iets genuanceerder uit, maar ook hij voelt er niets voor om de tot op het bot uitgemergelde krijgsmacht te versterken. VVD-minister Jeanine Hennis van Defensie reist binnenkort naar de Volksrepubliek China om zoete broodjes te bakken. En PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken beweerde dat de Europese defensie niet met extra uitgaven, maar door intensievere samenwerking verstevigt." (lees hier)
"En nu ik toch Rusland noem, de forse bezuinigingen op defensie in vrijwel alle lidstaten wordt nu door menigeen gehekeld. Barack Obama voorop. Maar het is een illusie te denken dat in deze tijd Europese landen miljarden extra aan defensie gaan uitgeven. Wat wel kan is dat we Europees veel meer samen gaan werken. De vergelijking wordt vaker gemaakt, maar is daardoor niet minder raak. Alle Europese lidstaten geven gezamenlijk 42 procent van de Amerikaanse defensie-uitgaven uit. Maar de operationaliteit is slechts 10 procent van die van de Verenigde Staten. Door samen te werken kunnen we dus én besparen op defensie én onze defensiekracht versterken. Wie wil dat nou niet? Uit de gesprekken die Alexander Pechtold met PVV-stemmers voerde en die hij publiceerde, bleek ook dat een Europees leger voor enkelen een prima optie zou zijn. Veel effectiever. " (lees hier)
We komen hier op terug!