"Producten afkomstig uit Israël mogen niet hetzelfde label krijgen als producten uit de betwiste Westelijke Jordaanoever. Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) vindt dat dit verschil duidelijker moet worden aangegeven en pleit voor een speciaal label [...]
Volgens Timmermans hebben consumenten het recht te weten waar producten precies vandaan komen. ‘En als op producten uit de Israëlische nederzettingen staat dat ze uit Israël komen, klopt dat gewoon niet met het internationaal recht.’" (lees hier)Ok meneer Timmermans. Strikt genomen hebt u gelijk. In tegenstelling tot de juridische wartaal van de "illegale bezetting" en de "illegale nederzetting" dit punt is wel strak beargumenteerd. Volgens het internationaal recht zijn de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook inderdaad geen Israël, ze zijn betwiste gebieden wier definitieve status in onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen beslist zou moeten worden. Maar zoals u, meneer Timmermans en uw gründliche ambtenaren wel weten, het mes van het internationaal recht snijdt aan twee kanten. Als de Westelijke Jordaanoever en Gaza betwiste gebieden zijn, dan zijn die ook geen Palestijnse gebieden.
We zijn dan ook erg benieuwd hoe producten van Palestijnse boeren en bedrijven uit die gebieden gelabeld gaan worden. Want als op producten staat dat ze uit de Palestijnse gebieden komen, klopt het gewoon niet met het internationaal recht. Kunnen we dan binnenkort Hamas-granaatappels op de schappen van onze supermarkten verwachten? En zouden we spoedig Fatah-sportartikelen in onze winkels en warenhuizen kunnen vinden? Consumenten hebben toch het recht te weten waar producten precies vandaan komen?
Gründlich gedaan, dit labelen van Joodse producten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten