Ondanks de dalende olieprijzen wordt het steeds duidelijker dat er een grote energiecrisis aankomt. De website Oil Price, een van de belangrijkste bronnen van nieuws over onze energie voorzieningen, melden ze het volgende:
We must keep finding new supplies of oil because every oil & gas well ever drilled goes into decline shortly after it is completed. Assuming current wells are declining by at least 5%, we need to drill enough wells to increase production by 4,600,000 barrels per day each year, just to stay even.
Dit is al erg genoeg. Zelfs met de nieuw beschikbare bronnen vanuit de schalieolie en het schaliegas hebben we maar net genoeg.
Maar het echt zorgelijke nieuws is dat:
The problem is that there are very few places left on earth where it is economically feasible at today’s oil price to find and develop new supply.
En als de olieprijs weer stijgt hebben we nog steeds een probleem want naar schatting, ook van steeds meer mensen uit de olie industrie zelf, doen de schalieolie en schaliegas bronnen het nu wel goed, maar zullen ook hier peak oil en peak gas binnen enkele decennia bereikt worden. We hebben dus met het probleem te maken dat de oude bronnen opdrogen en de nieuwe bronnen snel zullen opdrogen.
Dus we kunnen binnen nu en 30 jaar zonder olie komen te zitten. En over de gasvoorraden valt een soort gelijk verhaal te vertellen.
En gezien ook de zeldzame metalen die in alle electronica zit qua voorraad eindig zijn hebben we ook wat dit betreft een probleem. Dit kan zelfs een probleem worden voor de groene energieleverantie. Want ook in windmolens en zonnecellen zitten dit soort metalen. Bovendien is het tot nu toe technisch niet haalbaar gebleken om dit soort metalen via recycling opnieuw te kunnen gebruiken. Hopelijk kan dit worden opgelost, maar het is niet zeker of dat lukt. Dus moeten we concluderen dat we waarschijnlijk in de komende decennia niet zoveel energie en electronica ter beschikking zullen hebben als nu. En dit heeft er uiteindelijk mee te maken dat ons economisch systeem, dat gebaseerd is op groei die werkt via de uitputting van natuurlijke bronnen, op zijn grenzen is gestuit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten