maandag 3 maart 2014

Yes!, Alweer Een Crisis, Wat Handig!

Elsevier.nl, maandag 03/03/2014:
"Westerse media volgen hun leiders en participeren kritiekloos in de anti-Russische stemming. Een Krimoorlog kan het Russische machtsdenken over Europa fundamenteel veranderen. Hoog tijd dat Brussel stopt met de missionaire politiek [...] 
De westerse media, die de lijn volgen van de westerse politieke leiders, participeren kritiekloos in de anti-Russische stemming. Dit is een giftig mengsel van zelfgenoegzaamheid. Tijd voor serieuze reflectie. De Europese Unie (EU) is de bakermat van de conflicten met Rusland. De Unie gebruikt soms ook nog de NAVO als een paard van Troje om binnen de Russische invloedssfeer te treden. 
Maar wat zoekt de EU in het oosten van Europa? Waar komt de expansionistische politiek van de EU vandaan? Welk belang dient deze expansiepolitiek van de Europese Unie?" (lees hier)
Goede vragen van de heer Elian en zijn antwoord is zeker interessant, maar naar mijn idee mist hij een deel van het verhaal. Een externe gemeenschappelijk vijand is een bekend bindmiddel en onze meesters in Brussel kunnen zo'n middel wel heel goed gebruiken. Buitenlandse politiek is vaak voor een deel ook binnenlandse politiek. De EU heeft deze crisis niet om interne redenen veroorzaakt, ik geloof althans niet in dat soort complottheorieƫn (een mooi Russisch woord overigens), maar onze meesters maken er alweer handig gebruik van. Ze vergaderen zich suf, stellen verklaringen op en bewerken de media om de EU tegenover Rusland als een politieke eenheid en een waardengemeenschap te definiƫren.

Zoals als wij op deze blog al vaker hebben gezegd, de kern van een politieke unie, in tegenstelling tot andere samenwerkingsverbanden, is het vermogen om repressie toe te passen. Het is het repressieve vermogen, zeg maar de tanks en de soldaten, dat de EU van een hoogdravende praatclub tot een werkelijke politieke unie zou maken. En dat weten onze meesters heel goed. Naar aanleiding van de huidige crisis kunnen we daarom binnenkort weer de verhalen in de media verwachten over de dringende noodzaak van een gemeenschappelijk Europees leger, dat ons tegen boze buitenwereld zou moeten beschermen. We zullen de media wat betreft goed in de gaten houden!

Nee, onze meesters in Brussel zijn niet gek. Een nuttige crisis op zijn tijd, niets mis mee. Die zijn immers mede door dat soort crises groot geworden. Dat hebben wij al vaker gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten