zaterdag 22 juni 2013

Gekleed Zwemmen In De Hofvijver

FD.nl, vrijdag 21/06/2013:
"Het kabinet heeft 54 actiepunten waarmee het de Europese Unie 'bescheidener, soberder en tegelijkertijd effectiever' wil maken.Dat staat in een brief die minister Frans Timmermans [...] vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd [...]. 
De aanpak van het kabinet lijkt niet heel radicaal omdat er geen sprake zal zijn van overdracht van bevoegdheden van Brussel naar Den Haag. Ook kiest Timmermans er niet voor om voor zogeheten opt-outs te bepleiten, waarmee Nederland een uitzonderingspositie op bepaalde Europese regelgeving zou kunnen krijgen [...]" (lees hier)
Stel je het volgende voor: Je loopt  's avonds langs de Hofvijver in Den Haag. Achter je hoor je plotseling onduidelijk gekletter en gemompel. Je draait je instinctief om en tot je grote verbazing zie je Frans Timmermans de Hofvijver in fietsen. En ondanks dat de heer Timmermans zijn zwemdiploma cum laude heeft behaald lijkt hij deze keer te gaan zakken voor het onderdeel gekleed zwemmen met een fiets tussen de benen (hij is kennelijk nog niet volledig bekomen van de berichten over de honderden miljoenen aan Europese steun die Morsi en de Egyptische broeders lijken te hebben "kwijtgeraakt").

In dat geval zou je twee dingen kunnen doen: Ingrijpen om de heer Timmermans te redden, of niet ingrijpen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat ieder weldenkend mens in dat geval voor het eerste alternatief zou hebben gekozen. Je laat minister Timmermans toch niet in de Hofvijver verdrinken. Als je in dat geval zou hebben gekozen om niet in te grijpen zou je vrijwel zeker ook geen nuchtere en redelijke man/vrouw genoemd worden. En als je in die situatie in plaats van ingrijpen ook nog met een lijst van 54 actiepunten zou zijn gekomen om gekleed zwemmen met een fiets tussen de benen in Europa te verbeteren, dan zou je zeer waarschijnlijk die avond in het gesticht hebben geƫindigd.

Het is daarom opvallend dat de heer Timmermans wel weg komt met zijn lijstje. En dit zegt meer over ons, de Nederlandse kiezers, dan over hem.

maandag 10 juni 2013

Wetenschapsidols

Er is kennelijke een nieuwe wetenschappelijke revolutie gaande:
"In zijn lustrumrede - die hij uitsprak vanaf de preekstoel - pleitte hoogleraar Bas Bloem voor een ‘Radboudrevolutie'. Volgens Bloem is er vernieuwd vertrouwen nodig in wetenschappers en de wetenschap. De wetenschap is nu een gesloten bolwerk, aldus Bloem, en zij moet transparant en toegankelijk worden en rekenschap afleggen aan de samenleving. Volgens Bloem moet de universiteit toe naar een systeem waarin data via allerlei kanalen worden verzameld en ook weer ‘uitgedeeld' en waarin bijvoorbeeld ook burgers - of om in zijn vakgebied te blijven: patiĆ«nten - geld bij elkaar brengen voor onderzoek om zo meer invloed uit oefenen op wat er wordt onderzocht. Hij noemt dat ‘participerende wetenschap'." (lees hier)
De wetenschap moet rekenschap afleggen aan de samenleving. Wat moeten we hierbij voorstellen? Gaan we dan in de volgende verkiezingen stemmen over de onderzoeksvragen die de wetenschap de komende vier jaar bezig zouden moeten houden? Of worden de onderzoeksvragen die onze universiteit moeten zien te beantwoorden voortaan op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bedacht en door het parlement goedgekeurd? Moeten universiteiten eens in zoveel jaren misschien aantonen dat ze voldoende nuttige ontdekkingen en uitvindingen hebben gedaan, maatschappelijke problemen hebben opgelost, of minimaal tien nieuwe waarheden hebben ontdekt? Of gaat men in de wetenschap de onderzoeksvragen van de hoogste bieder proberen te beantwoorden?

Wetenschapsidols, dat lijkt me wel wat! Dit is pas revolutionair. Ik zie een glorieuze toekomst voor John de Mol en consorten. NWO nieuwe stijl.